Sisteme Diellore për çdo ndërtesë në Evropë

SolarPower Europe ka zbuluar fushatën e saj të re: të gjitha ndërtesat e reja dhe të rinovuara në BE duhet të kenë instalimin diellor – në ndërtesat rezidenciale, komerciale dhe industriale.

Walburga Hemetsberger, CEO i SolarPower Europe tha: “Ne duhet të ndërmarrim veprime urgjente për ndryshimet klimatike. Instalimi i sistemeve diellore në të gjitha ndërtesat e reja dhe të rinovuara në BE ka kuptim të përsosur pasi ai mund të kursejë më shumë se 4 milion ton CO2 çdo vit dhe të ndihmojë në lehtësimin e faturave të energjisë elektrike të familjeve evropiane. Nëse e zotëroni ose merrni me qira shtëpinë tuaj, ose jeni pronar, investimi në diellor është me kosto të ulët, me një kohë të shpagimit rreth 10 vjet dhe një jetë të garantuar deri në 30 vjet. Përkundër kësaj, ndërtesat janë duke u ndërtuar ose rinovuar pa diell. Në të vërtetë, më shumë se 90% e kulmeve në BE shkojnë të papërdorura në një kohë kur kemi nevojë për shumë më shumë diellore. Tani i bëjmë thirrje të gjithë evropianëve që të nënshkruajnë peticionin tonë, në mënyrë që të bëjmë diellore në të gjitha objektet e reja dhe të rinovuara të detyrueshme në legjislacionin e BE-së – dhe të bëjmë një të ardhme më të pastër dhe më të mirë për ne.


Të gjitha ndërtesat në Evropë mund të përdorin diellore, tani vetëm 2% e bëjnë këtë.

Palët e interesuara përqafojnë fushatën


Pia Heidenmark Cook, Shefi i Qëndrueshmërisë, IKEA Group deklaroi: “Ne besojmë se ndryshimi i klimës është real dhe nuk është më një kërcënim i largët, por diçka që njerëzit e shohin në jetën e tyre të përditshme. Ne besojmë se dielli është një pjesë kyçe e tranzicionit të energjisë së rinovueshme dhe ne besojmë me të vërtetë se e ardhmja e energjisë është e rinovueshme. Ingka Group (partner strategjik dhe franchisee më e madhe e IKEA) ka vendosur një qëllim për të prodhuar sa më shumë energji të rinovueshme që konsumojmë deri në vitin 2020 dhe ne jemi pothuajse atje. Diellori është një pjesë e madhe e kësaj ku tani kemi 900,000 panele diellore në ndërtesat tona dhe tre të katërtat e asaj energjie që prodhohet prodhohet në ndërtesat tona. Ne gjithashtu po u ofrojmë konsumatorëve në shtëpi diellore, së shpejti në 10 tregje dhe kjo është në thelb duke u mundësuar klientëve tanë të jetojnë më miqësorë ndaj klimës duke gjeneruar diellore në shtëpitë e tyre. Ne me të vërtetë jemi të kënaqur me këtë nismë të re sepse e ardhmja duhet të jetë e rinovueshme dhe kjo fushatë është një hap në drejtimin e duhur. Ne të gjithë duhet të ndërmarrim veprimtari klimatike dhe ne të gjithë duhet ta bëjmë tani. “


Vetëm 2% e shtëpive në BE aktualisht përdorin diellore


Matthias Buck, drejtoreshë e Politikës Evropiane të Energjisë, Agora Energiewende komentoi: “Komisioni Europian që merr detyrën në nëntor të këtij viti duhet të nisë një iniciativë për shkallëzimin e shpejtë të PV diellore në çati në të gjithë Evropën. Shpenzimet për teknologjinë janë ulur jashtëzakonisht , dhe aktualisht vetëm rreth 2% e shtëpive në Evropë e përdorin këtë teknologji për të gjeneruar energji elektrike. Instalimi dhe mirëmbajtja e sistemeve të tilla është krijimi i vlerës vendore, krijimi i vendeve të punës dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishme, po ndihmon qytetarët për të kontribuar drejtpërdrejt në energjinë e pastër të Evropës tranzicioni. “
Sirpa Pietikäinen, anëtare e Parlamentit Europian (grupi i PPE-së), ngazëlleu: “Energjia diellore ka kaq shumë përfitime. Është e lehtë për t’u instaluar; është energjia e pastër dhe është energjia e lirë. Pse nuk marrim të gjitha çatitë në të gjithë Evropën dhe prodhojmë energji të pastër, të përballueshme dhe miqësore me mjedisin – kjo është gjithashtu e mirë për faturat e energjisë elektrike të familjeve evropiane. Le ta bëjmë të detyrueshëm në legjislacion që të ketë të gjitha ndërtesat e reja dhe ata që po pësojnë renovime të instaluara me energji diellore “.


Punë të gjelbër për të rinjtë në Evropë


Giorgia Concas, Sekretare e Përgjithshme e AIE – Shoqata Evropiane e Kontraktorëve Elektrikë komentoi: “Diellori është një teknologji e lehtë e dislokueshme, e shkallëzuar dhe e gjithanshme e cila është në dispozicion me një kosto shumë të volitshme. Tashmë sot, mijëra kontraktorë lokalë dhe të kualifikuar elektrike po ofrojnë zgjidhje solare për konsumatorët në të gjithë Evropën. Rritja e diellit në të gjitha ndërtesat e reja dhe të rinovuara do të ndihmonte në trajtimin e ndryshimeve klimatike, duke krijuar punë të rëndësishme të gjelbra për të rinjtë në sektorin tonë. Kjo është arsyeja pse ne mbështesim diellor në të gjitha ndërtesat e reja dhe të rinovuara në BE dhe ju bëjmë thirrje për të bërë të njëjtën gjë. “
Gjithkush mund të përfshihet në fushatë duke përdorur hashtagun # Solar4Buildings dhe duke përdorur veglën e fushatës në faqen e internetit të SolarPower Europe. Peticioni do të paraqitet në institucionet e BE në nëntor 2019. (HCN)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *