Shtetet anëtare të BE bëjnë thirrje për një të ardhme pa CO2 – PV (Panelet Fotovoltaike) si burim dominues i energjisë

Tetë shtete anëtare të BE kanë kërkuar që Brukseli të shtojë përpjekjet për të luftuar ndryshimet klimatike. Ekspertët e energjisë parashikojnë se 62% e të gjithë fuqisë evropiane do të burojnë nga sisteme fotovoltaike deri në vitin 2050

Belgjika, Danimarka, Franca, Luksemburgu, Hollanda, Portugalia, Spanja dhe Suedia kanë bërë thirrje për më shumë përpjekje për ndryshimin e klimës - PV mund të jetë burimi dominues i energjisë.

Belgjika, Danimarka, Franca, Luksemburgu, Hollanda, Portugalia, Spanja dhe Suedia kanë bërë thirrje për më shumë përpjekje për ndryshimin e klimës – PV mund të jetë burimi dominues i energjisë.

Tetë shtete anëtare të Bashkimit Evropian i kanë bërë thirrje Brukselit që të ndajë 25% të buxhetit të saj për përpjekjet për ndryshimin e klimës, të cilat do të kishin për qëllim zvogëlimin e gazrave serë në zero deri më 2050 “më së voni”.
Tetë vendet – Belgjika, Danimarka, Franca, Luksemburgu, Hollanda, Portugalia, Spanja dhe Suedia, njoftuan në një deklaratë të përbashkët se ata besojnë se “ndryshimi i klimës është një sfidë globale me implikime të thella për të ardhmen e njerëzimit dhe planetit tonë”.
Grupi gjithashtu i referohej valës së nxehtësisë evropiane të verës 2018 si një arsye për të synuar zero CO2. Vala e nxehtësisë pa temperaturat që arrinin pothuajse 50 gradë Celsius në Evropën Jugore, si dhe zjarre dhe thatësira në të gjithë Evropën Veriore dhe Lindore. gjithashtu rezultoi në një numër vdekjesh.
Ndërmjet 2017 – 2018, prodhimi i CO2 i BE-së ra me 2.5% si rezultat i një rënie në përdorimin e karburanteve fosile të Evropës së bashku me tranzicionin gradual të saj ndaj burimeve të ripërtëritshme. Si pjesë e përpjekjeve të saj për ndryshimin e klimës, BE-ja diktonte 28 shtete anëtare që do të duhet të buronin 20% të energjisë së tyre nga burimet e ripërtëritshme deri në 2020, me 11 vende që tashmë kanë arritur këtë prag.
Progresi i bërë në aspektin e burimeve të ripërtëritshme evropiane u vu re në konferencën e vitit të kaluar të ndryshimit të klimës COP24 në Katowice dhe u theksua se energjia e rinovueshme mund të ndihmojë BE të arrijë objektivat e saj të qëndrueshmërisë 2050.
Përzierje e energjisë së përtëritshme me 62% të energjisë diellore
Është parashikuar që nëse Evropa vazhdon në trajektoren e tanishme të ripërtëritshme, atëherë dielli do të bëhet burimi dominues i energjisë në përzierjen e tij të energjisë me një normë adoptimi prej 62%. Kjo u pasua nga energjia e erës në 32%.
Me futjen graduale të burimeve të ripërtëritshme të energjisë, nivelet e ndotjes do të bien në të njëjtën kohë. Është parashikuar që midis 2015 dhe 2050, atëherë CO2 do të reduktohet deri në 90% nga nivelet e vitit 1990.
 “Gjetjet nga COP24 tregojnë se tetë vendet e BE-së që bëjnë thirrje për zero emetime deri në vitin 2050 janë duke demonstruar lidershipin e nevojshëm për të trajtuar problemet dramatike të ndryshimeve klimatike”, tha Shefi i Zhvillimit të Biznesit, Andrius Terskovas. “Alokimi i BE-së prej 25% të buxhetit të saj drejt ndryshimeve klimatike do të ndihmonte patjetër Evropën të ndryshojë sektorin e saj të energjisë shumë më shpejt se sa pritej. Ne shpresojmë se ky financim do të çonte në një numër të iniciativave të vetëqëndrueshmërisë duke përfshirë infrastrukturën për stacionet e ngarkimit të EV në shkallë të gjerë, si dhe mbështetjen financiare dhe legjislacionin për bizneset e energjisë së rinovueshme për të ndihmuar në zhvillimin e projekteve të tyre sipas standardeve të industrisë së BE. “(HCN)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *