20.4 GW instalime të reja PV (Photovoltaic) priten të bëhen në 2019 në Evropë

SolarPower Europe parashikon një rritje prej 80 për qind të tregut evropian për PV në vitin 2019. Vitin e kaluar tregu evropian u rrit me 21 për qind.

Me 1,354 ekspozues (+ 15%) dhe rreth 50,000 vizitorë (+8 përqind) në një hapësirë ekspozuese prej 100,000 metra katrorë (+16 përqind), The smarter E Europe 2019 dhe ekspozita individuale si Intersolar Europe kanë pasur një pjesëmarrje dërrmuese pozitive nga vizitorët dhe ekspozuesit respektivisht.

Ditët me diell janë në horizont për Europën, si bumi i tregut diellor. Vitin e kaluar shënoi 11.2 gigawatt (GW) të energjisë fotovoltaike (PV) në kontinent, që paraqet një rritje mbresëlënëse prej 21 për qind gjatë vitit të kaluar. Ky informacion vjen nga edicioni i fundit i Outlook Global Market, paraqitur nga SolarPower Europe në Konferencën Intersolar të këtij viti në Evropë. Perspektiva është po aq premtuese për 2019. Shoqata e industrisë pret të shohë këtë vit 20.4 GW të kapaciteteve të reja të instaluara, një rritje prej më shumë se 80 për qind. Tregjet më me ndikim evropianë në 2019 janë Spanja, Gjermania, Hollanda, Franca dhe – për herë të parë – Ukrainë.
Kapaciteti i ri PV 24.1 GW pritet në vitin 2020
Në pritje të 2020, SolarPower Europe pret që tregu diellor në mbarë Evropën të rritet me 18 përqind me instalimet e reja të PV duke shtuar 24.1 GW kapacitet. Kjo do të tejkalonte vendosjen aktuale të rekordit të parë në vitin 2011, kur kapaciteti PV i instaluar sapo në Evropë arrinte në 22.5 GW. Dhe energjia diellore nuk është vetëm në rritje në Evropë, por në të gjithë botën. Në një shkallë globale, shoqata parashikon kapacitet të ri PV prej rreth 128 GW në 2019, që do të përfaqësonte rritje prej 25 përqind.
Kundër sfondit të tregut diellor që po lulëzon globalisht, Intersolar Europe e ka vendosur edhe një herë veten si ngjarja më e rëndësishme e industrisë. “Gjëra të mëdha po ndodhin në treg dhe kjo dinamizëm reflektohet në ekspozitë. Anëtarët tanë po raportojnë marrëveshje të ngurta të reja, një besim të madh, dhe libra me urdhër të plotë. Mesazhi nga Mynih është i pagabueshëm – industria diellore dhe magazinimi janë të përgatitur për zgjerim shumë më të shpejtë dhe zgjidhje gjithnjë e më të zgjuara në sektorin e energjisë, lëvizshmërisë dhe ngrohjes për termocentralet e të gjitha madhësive në mbarë botën “, thotë Carsten Körnig, Shoqata diellore gjermane (BSW-Solar).
Nga shpenzimet në rënie të modeleve të biznesit të pazbuluara
Forcat lëvizëse prapa këtij bumi janë shumë: kostoja vazhdimisht në rënie e gjenerimit të energjisë diellore, ruajtja më e lirë e energjisë, rritja e konkurrueshmërisë së PV në krahasim me burimet konvencionale të energjisë dhe rëndësia e modeleve të reja biznesi pa mbështetje për financimin e fermave diellore të bazuara në marrëveshjet e blerjes së energjisë (PPA). Spanja është një pikë e nxehtë për PPA-të në Evropë. Në fillim të vitit 2019, PPA-ja më e madhe në botë për një portofol të projektit diellor – në 708 MW – u nënshkrua në Spanjë dhe Portugali. BayWa r.e. dërgoi një sinjal tjetër të qartë të rritjes duke nënshkruar një PPA për një park diellor 175 MW në Andaluzi.
“Qëllimi ynë është të luajmë një rol aktiv në krijimin e një të ardhmeje pa karbon të bazuar në energjitë e rinovueshme. Nga impiantet e vogla në stacionet e energjisë diellore në shkallë të gjerë, divizioni ynë i energjisë diellore ofron zgjidhje me cilësi të lartë dhe të përballueshme për të kontribuar në tranzicionin global të energjisë. Ne kemi marrë pjesë edhe në Evropën Intersolar edhe këtë vit, sepse këtu ndodhen lojtarët kryesorë në industrinë diellore dhe për shkak se vetëm kur përpjekjet tona janë të kombinuara mund të arrijmë një të ardhme të pastër të energjisë “, thotë Matthias Taft, anëtar i Bordit përgjegjës për Energjinë në BayWa AG . (HCN)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *